Het verzet van de Kusumobroto's
Het verhaal van Murjani
Murjani Kusumobroto komt uit een lange lijn van moedige mensen. Toen haar grootvader weigerde zijn personeel uit te leveren aan de Japanners tijdens WOII, werd de voltallige familie uit hun paleis gezet. Haar vader – Rachmad Kusumobroto – studeerde toen rechten in Nederland. Daar leerde hij in het verzet haar moeder Nel van de Peppel kennen.
Samen vervalsten ze oa persoonsbewijzen en Rachmad reisde door het land om Joodse kinderen aan een onderduikadres te helpen. Als lid van Perhimpunan Indonesia – de Indonesische studentenvereniging, zetten Rachmad en zijn medestudenten zich voor de oorlog al in voor de onafhankelijkheid van hun land. Na de oorlog speelde hij een belangrijke rol in de eerste onafhankelijke regering onder Soekarno. Om vervolgens – met hulp van de Nederlandse BVD – weer achter de tralies te verdwijnen, ditmaal onder communistenjager Soeharto.
Door puur toeval – tijdens een bezoek van journaliste Catherine Keyl aan het gevangenenkamp in 1979 – sprak Rachmad haar aan en zei: doe mijn dochter de groeten. Zijn dochter Murjani had hem 15 jaar niet gezien. Waarna hij in 1981 vrijkwam. Een verhaal van moed, integriteit en verzet van buitengewone ouders en de impact die hun keuzes hebben op het leven van hun dochter Murjani.